• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,17% 0,22
  • EURO

    47,04% 0,05
  • GRAM ALTIN

    4332,90% 1,16
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

TYB İZMİR ŞUBESİNDE “ORTA ÇAĞ’DA DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’YLA SURİYE’NİN TARİHİ” ELE ALINDI.

..

Yurt Haber 24.12.2024 12:37:00 0
TYB İZMİR ŞUBESİNDE “ORTA ÇAĞ’DA DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’YLA SURİYE’NİN TARİHİ” ELE ALINDI.

TYB İZMİR ŞUBESİNDE “ORTA ÇAĞ’DA DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’YLA SURİYE’NİN TARİHİ” ELE ALINDI.

Etkinlik konuşması Mahir Adıbeş’in açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmacı Mehmet Fatih Bekirhan da tarihimizin ve coğrafyamızın bir bütün olduğu bölgeler üzerine yaptığı söyleşide özet olarak şu bilgileri paylaştı: “ Suriye topraklarında ilk defa bağımsız olarak Türk hâkimiyetinin başlaması M.S. 868 tarihine kadar uzanır. Mısır’da hâkimiyeti elde ederek devlet kuran Tolunoğlu Ahmet, Suriye ve Filistin topraklarında Türk hâkimiyetini başlatır. Bu tarihten önce Suriye, Abbasilere bağlı Türk komutan Amakor tarafından yönetilmekteydi.

906 yılında Mısır’da Cufoğlu Tuğaç tarafından kurulan ikinci Türk devleti İhşidiler döneminde de Suriye ve Filistin havalisi Türk hâkimiyetinde kalır. 1054’de bölgeye gelen Karahanlı hükümdarı Tamgaç’ın oğlu Hanoğlu Harun, Halep bölgesini ele geçirir. Bizans İmparatoru Romen Diyojen 1068’de Hanoğlu Harun’un üzerine sefer düzenler. Harun da İmparatorun Halep yakınındaki karargâhına baskın düzenleyerek bozguna uğratır.

Ardından Kurlu adlı bir Türkmen Beyi 4 bin çadır Türkmen’le Filistin havalisine gelerek Remle şehri ve civarına yerleşirler. Selçuklu Alp Aslan adına bölgede hâkimiyet kuran Kurlu Bey, 1070 yılında Suriye-Filistin Selçuklu Devletini kurarak Taberiye Gölü çevresini ve Numan Kalesini ele geçirir. Kurlu Bey buradaki faaliyetlerini bir süre sonra Selçuklu komutanı Atsız’ın yanına gelmesiyle, birlikte yürütürler. Kurlu Bey’in bir yıl sonra ölmesiyle devletin idaresi Atsız’a kalır. Buradaki Türkmenler kısa süre sonra bölgeye saldırılar düzenlemeye başlayacak olan Haçlılarla mücadeleye girişirler.

Suriye-Filistin Selçuklu Devleti’nin Atabeylerinden olan komutan Tuğtekin, 1104’de Şam’da “Böriler Beyliği” olarak bilinen hâkimiyetini kurar.  Selçuklulara bağlı olan Tuğtekin Bey, bir süredir Haçlılarla mücadele ediyordu. Şam merkezli kurduğu Beylik, uzun sürecek savaşların merkezinde ve Haçlılara karşı cephenin en önünde yer alır. Başından itibaren Haçlı kuvvetleriyle savaşan Tuğtekin, yönetimini sağlam temellere oturtarak süratle Haçlılar üzerine gider.

Selahaddin Eyyubi Mısır’da üçüncü defa Türk hâkimiyetini 1171’de başlatarak Suriye ve Filistin’in bir bölümünü ele geçirir. Kökeni hakkında üzerinde en fazla durulan ve adeta paylaşılamayan tarihi şahsiyetlerin başında gelen Selahaddin Eyyubi’ye duyulan ilgi, Kudüs’ü yeniden fethetmesiyle alakalıdır. Kudüs’ü bir asra yakın elinde bulunduran Haçlılardan alınması Müslümanlar tarafından büyük coşku ve sevinç gözyaşlarıyla karşılanır.

1138’de dünyaya gelen Selahaddin, Selçukluların Tikrit Beyi Necmettin Eyüp’ün oğludur. Amcası Şirkuh, Zengi Atabeyliği’nde, diğer amcası Necmettin de Şam’da hüküm süren Tuğteginler Atabeyliği’nde görev alır. Amcası Şirkuh’a bağlı kuvvetler Oğuzlardan oluşmaktaydı ve Selahaddin’de bu askeri birlikte yetişir. Şirkuh, Nurettin Zengi’nin emriyle 1169’da Mısır’ı Fatimilerden alır. Selahaddin’in de içinde olduğu Mısır seferi hakkında dönemin Arap tarihçisi İbn Attar; “Mısır’da saltanatın Fatımiler’den sonra Türklerin eline geçtiğini” yazar. İlk dönem kaynağındaki bu ifadeler, Selahaddin’in kökeni hakkında yeterli bilgi vermektedir.

Selahaddin Eyyubi’nin 1183’de Halep’i ele geçirmesiyle Haçlıların ikmal yolları ve harekât alanları büyük ölçüde daralınca Kudüs fethinin de başlangıcı sayılır. Bu hadise Araplar arasında büyük memnuniyetle karşılanır. Aynı dönemde yaşayan Arap şair İbn Senail Mülk sevincini şu mısralarla ifade eder: “ Arap milleti Türklerin devletiyle yükseldi. Ehl-i Salibin (Haçlıların) davası Eyüpoğlu tarafından perişan edildi…”.

Selahaddin Eyyubi’nin Gazze şeridini Haçlılardan alarak Mısır’a geldiği sırada yanına gelen Arap şairlerden Saadet, zaferi şu mısralarla kutlamış ve Selahaddin’den ödül almıştır: “Selahaddin öyle bir yiğittir ki, süvari ve piyadeleriyle Gazze’nin üzerine yürüdüğünde, Türklerden oluşan ordusuyla onları bozguna uğrattı. Türkler Nubeliler gibi ahmak ve aşağı olmadıkları gibi, Kıpti de değildirler.”

Eyyubilerin kâtiplerinden İmad İsfahani Selahaddin’in huzuruna gelen elçiler hakkında kayıt tutarken şunları yazmıştır: “annesi tarafından kardeşinin oğlu olan Rukneddin Tuğrul bin Aslan bin Tuğrul bin Muhammed bin Melikşah’ın elçisi Sultanın katına geldi.” Bu ifadelerden, Selahaddin’in Selçuklu hanedanlığı mensubu olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Zira bahse konu dönemde ve öncesinde Türkler arasında önemli görevlere getirileceklerin mutlaka Hanedanlık mensubu olmasına dikkat edilmekteydi. Selahaddin’in babası da Selçuk soyundan geldiği için Valilik-Beylik görevlerinde bulunmuştur. Vali aynı zamanda bölgesindeki askeri birliklerin komutanı olduğundan Selçuklular özellikle bu görevlere Türkmen Beylerini atıyordular.

Ayrıca Sultan Selahaddin’in kardeşlerinin adları da; Şemsuddevle Turanşah, Seyfülislam Tuğtekin ve Tâcülmülük Börü (Bozkurt)’dür. İsimlerin önüne İslami bir lakap almak o zamanlar Selçukluların geleneğiydi. Dolayısıyla Turanşah’ın lakabı Şemsu’d-devle (Devlet güneşi), Tuğtekin’in lakabı Seyfü’l-İslam (İslam’ın kılıcı), Börü’nün lakabı ise Tacü’l-Müluk’dur (mülkün ve ülkelerin tacı). Şu halde asıl isimleri: Turanşah, Tuğtekin ve Börü’dür. Annesi Emine Hatun Selçuklu hanedanlığından Tokuş’un kızıdır. “Hatun” unvanı tarihte sadece Türk hükümdar sülalesinden olanlara veriliyordu. Türkçeye de çevrilen Selahaddin dönemi yazarlarından Usame bin Munkız’ın “Kitabu’l İtibar” adlı eserinde de Türk kökenli olduğu anlaşılmaktadır.

Mısır’da dördüncü kez Türk hâkimiyetinin başlaması ve Suriye-Filistin topraklarının da “ed-Devletü’t Türkiyye” resmi adını kullanan Memluklular tarafından yönetilmesi 1250 tarihine denk gelir. İlk Memluk Sultanı, Kıpçak Türkü ve gerçek adı bilinmeyen “Şecerüddür” adlı bir hanımdır. Şecerüddür Sultan, Komutan Aybek’le evlenerek başa geçer. 1395’de Memluk Sultanı Berkuk, Türkçeyi resmi dil ilan eder. Memluklu Devleti 1517 yılında sona erer.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun Orta çağı hakkında önemli kitaplar yazan İzmir TYB Şubesi üyesi Mehmet Fatih Bekirhan, Malazgirt Zaferi sonrası Anadolu’nun doğusunda kurulan; Artuklu, Saltuklu, Mengücekli, Yınallı, Kızıl Aslan ve Sökmenli devletlerinden de kısaca bahsettikten sonra konuşmasını tamamladı.

Haber: Bülent Ertekin

YENİDEN REFAH PARTİSİNDE YAPRAK DÖKÜMÜ.

ÖZCAN ŞİMŞEK ARDAHAN'DA BİR DİZİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ.

İSİYAD YÖNETİMİ GÖLE KAŞAR FESTİVALİNE KATILDI

MALATYA’DAN TÜRKİYE’YE CESARETLE YOĞRULAN BİR LEZZET HİKÂYESİ

Dr. Osman Çakmak ile Ölçme ve Değerlendirme Üzerine Derin Bir Söyleşi

ÖĞRENCİSİ OLMAYAN BÖLÜME ÖĞRETİM ÜYESİ KADROSU AÇILDI.

AKSAÇLILARDAN LEMAN DERGİSİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU.

İZMİR TUMED VE CHP GENÇLİK KOLLARINDAN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE ORTAK ADIM.

SINAV SİSTEMİ MASAYA YATIRILDI

ÖZCAN ŞİMŞEK'TEN CİNER GRUBUN ZİYARET.

AVAZ İzmir’de Yeni Dönem: Uğur; Şimdi ile “Birlik” Mesajı

Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Lavanta Kitabı ve Sempozyumu: Bilim, Doğa ve Şifa Buluştu

Buca’da Uyuşturucuya Karşı Ortak Ses: Farkındalık Paneline Yoğun İlgi

Batman'da“CNC Kullanımı ve Kaynak Uygulama Eğitimi için Sanal Ortam Atölyesi” Tanıtılıyor

VATANA 72 ŞEHİT VEREN KÖY’DEN YAZARINA VEFA

Genç Ar-Ge Söyleşileri Yaygınlaşıyor

GENÇLERİMİZİ KURTARMAK İÇİN YENİ BİR YOL: UYUŞTURUCUYA KARŞI HESAP VAKTİ!

YAPAY ZEKA FİKİR AKADEMİSİ; İCRAATIN İÇİNDEN

MEHMET DİŞ'TEN KAPSAMLI BASIN AÇIKLAMASI: "BİR ADIM DA SEN AT" ÇAĞRISI VE FAALİYET RAPORU

SASON'DA BİR İLK

LİSELİ PROJE SAHİPLERİYLE AKADEMİSYENLER ANKARA’DA BULUŞTU

Özcan Şimşek’ten Nazım Saraçoğlu’na Emeklilik Tebriği

İZMİR'E ÇAĞRI SPOR DAMGASI

İZMİR'DE "ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ KAPANIŞ TÖRENİ" YAPILDI.

PROF.BÖYÜKATA'DAN SİNOP ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİNE ÇEVRİMİÇİ SEMİNER.

REKTÖR OĞURLU'NUN H-İNDEKS KARNESİ ZAYIF

TÜRK ROMANCILIĞINDA PARLAYAN YILDIZ; NUSRET TARAR

BASK ve Bağlı Sendikalardan İzmir Büyükşehir İşçilerine Destek: “Bu Zafer Örgütlü Mücadelenin Eseridir"

BEREKET "DOST ACI SÖYLER"

Esenyurt’ta Bilimsel Araştırma Projesi Eğitimi Düzenlendi

Yükleniyor

AGORA EVLERİNDE İHALE VAR

MERKEZ BANKASINDAN 'ŞOK KARAR'

2022 YILI İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANDI.

KESKİNOĞLU SATIŞTA..

OTOMOBİLLERDE YENİ DÖNEM..

EMLAK DANIŞMANI GÜRMAN:  YABANCIYA GAYRİMENKULDE YENİ DÜZENLEME. 

DEV ALTIN REZERVİ

GÖZLER FED BAŞKANINDA

YURTDIŞINDAN TALEP ARTTI.

BİTCOİN HAFTA SONU 21 DOLAR SEVİYESİNDEYDİ

"PARLAK BİR GELECEK İÇİN"

AKSAÇLILAR’DAN İSRAİL’E SERT TEPKİ…

İNCE 'ADAYLIKTAN ÇEKİLMEM'

İNCE 'ADAYLIĞIMI PAZARLIK KONUSU YAPMAM'

DR. İMBAT MUĞLU AK PARTİ'DEN İZMİR MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI OLDU

AK PARTİDEN, YENİDEN REFAH PARTİSİ ATAĞI

İNCE 'İDDİALARI' YALANLADI

TAŞKAYA, İSTİFA ETTİ 'MUHTAR BİLE OLAMAYACAK KİŞİLERLE AYNI HAVAYI SOLUMAM'

BALIKESİR MHP'DEN GÖVDE GÖSTERİSİ

İMAMOĞLU'NA CEZA..

CERN İŞBİRLİĞİNDE YENİ BİR ADIM

TRAFİK İŞARETLERİ VE KAZALARA ETKİSİ

Ravza ZEYBEK'TEN İMZA GÜNÜ

MEB '5 MİLYON ÖĞRENCİYE' ÜCRETSİZ YEMEK VERECEK

Çocuğa en büyük karne hediyesi, çabasının övülmesidir

Sessiz evlilikte sorunlar konuşulmuyor, gerginlikler artıyor!

Olumsuz duyguları yönetmek mümkün mü? 

SEVDİKLERİNİZLE KALİTELİ ZAMAN GEÇİRME ÖNERİLERİ

DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR