7'den 70'e Herkese İzciliği Sevdiren Işıltan UŞAKLIGİL Öğretmen..
Nam-ı değer akordeona hayat veren, kulakların pasını silen, yaptığı bestelerle, geleceğimizi oluşturacak çocuklarımızın, hayatında is değil iz bırakan Değerli Öğretmen..
Peki İzcilik nereden geldi? Nereye gidiyor?
İzcilik ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk zamanında başladı.. Mustafa Kemal Atatürk'ün mutlu bir gelecek için Türk İzcilerinin resmi bayramlarda geçit törenlerinde olmalarını arzulamakla birlikte, yurdun her kesiminden Cumhuriyet bayramlarında görev almalarını gelenek haline getirerek başlamıştır. Türk İzciliği, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilgisini ve güvenini kazanmakla birlikte zamanında dile getirilen 'Keşşaflık' Atatürk ile 'İzcilik' şekline dönüşmüştür.
Tüm ömrünü müziğe, çocuklara ve izciliğe adayan, herkesin dilinde marş olmuş şarkıların bestecisi olan Işıltan Öğretmen, İzcilik adına yapılmış pek çok faaliyette aktif görev almıştır. İzciliği, gönüllü, üniformalı, din, dil, ırk ayrımı yapmadan bir eğitim modeli olarak derslerinde işlemiş, bunu gönüllülük esasına dayandırmıştır. İzciliğin, 7 'den 70'e herkesin karakterini, sağlığını ve yeteneğini geliştirdiğini savunmuştur. İzcilik temelde 'İyi İnsan-İyi Vatandaş' olmaktır. İzciliğin amacı ise, insanları seven, sayan, onlara yardım eden, doğayı çevreyi koruyan, vatanına milletine faydalı kısaca topluma faydalı insan olmayı amaçlar. Tabi İzciliğin de prensipleri vardır, 3'e ayrılır. İlki Allah'a karşı vazifeler; manevi bağlılık, kendisini ifade etme şeklinde, ikincisi başkalarına vazifeler; toplumun kalkınması ve topluma hizmet edebilme prensibidir, üçüncüsü ise kendine karşı vazifelerdir; kendini geliştirme sorumluluğudur.
Günümüzde İzci nasıldır? Nasıl olmalıdır?
İzci sözünün eridir. İzci yardımcıdır. İzci sadıktır. İzci herkesin arkadaşı ve tüm izcilerin kardeşidir. İzci bitkileri sever. İzci hayvanları sever ve korur. İzci büyüklerinin sözünü dinler. İzci küçüklerini sever ve korur. İzci neşeli ve güler yüzlüdür.
Tüm bu türeleri derslerinde işleyen, herkese ilham kaynağı olan Işıltan Öğretmenimizin İzcilik şarkısı ile yazımızı sonlandıralım..
İZCİ ŞENDİR
İzci şendir, izci şendir, izci şendir arkadaş.
Şapkası, fuları, çantasıyla
Kemeri, bıçağı, çorabıyla
İzci şendir, izci şendir, izci şendir arkadaş.