EĞİTİMDE ÇEVRENİN ÖNEMİ
Toplumların hayatlarını iyi bir şekilde ikame ettirebilmeleri, ilerleyip gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmeleri ve onlarla yarışabilmeleri için yetişen genç nesillerin iyi yetiştirilmesi ve iyi bir eğitimden geçirilmesi gerekir. Bundan dolayı peygamberler, toplumu peşinde sürükleyen liderler ve bütün toplumlar genç neslin eğitiminden ve öneminden bahsederler çünkü bilirler ki gelecek genç nesillerin iyi yetiştirilmesi ve medeni toplumlar seviyesine çıkarılmasıyla paraleldir.
M. Kemal Atatürk bir sözünde ‘’eğitimdir ki bir milleti ya hür bağımsız kılar ya da gelişmiş milletleri esaretine terk eder ‘’ diyerek eğitimin önemini vurgulamıştır. Eğer bir toplumda; çevre kirliliği varsa, çocuk ölümleri fazlaysa, trafik kurallarına uyulmuyorsa velhasıl toplumdaki tüm olumsuzlukların kaynağında eğitimsizlikten doğan sebepler yatmaktadır. Genç nesillerin yetiştirilmesi eğitimin önemini herkes dillendirir ancak, çocuklarımızın yetiştirilmesini gereği gibi yapıp yapmadığımız sürekli tartışma konusu olmuştur.
Toplumun gelişmesi terakki etmesi şüphesiz genç nesilleri eğitimden geçmektedir. Eğitim bugün okullarımızda verilmektedir ancak şu ayrıntıyı göz ardı etmekteyiz; eğitim sürekli, her zaman ve her yerde olmalıdır ki, pekişerek kalıcı ve verimli olsun. Çünkü eğitim uzun soluklu ve sürekli olduğu zaman pekişir ve insanların hayatlarına etki eder. Eğitimin çıktısı hemen alınmayarak değişim uzun zaman alır. Hemen alınmayan sonuçlardan dolayı etkisi fark edilmez ve uzun süreli değişimle kendini hissettirir.
Eğitimin üçayağı vardır. Okul, aile ve çevredir. Okullarımızdan yapılan eğitimin aileden ve çevre den, desteklenmesi gerekmektedir. Bir öğrenci günün çok az kısmını okulda geçirmektedir. Günün çoğunluğunu aile ve çevre ortamında geçirmektedir. Okulda verilen bilgilerin adeta uygulama alanıdır aile ve çevre.
Bazı ailelerimizin çocuklarının evden çıkıp dışarıda zamanını nasıl geçirdiğini önemsemez veya takip etmez. Çocuklarımızın okulda eğitimi nedenli önemli ise aile ve çevre ortamı da o kadar önemlidir. Çünkü alışkanlıkların çoğu arkadaş çevresi ve aile ortamında sirayet eder. Atasözümüzde:’’Arkadaşını şöyle kim olduğunu söyleyelim’’ Üzüm üzüme baka baka kararır’’ denilerek çevrede etkileşimin nedenli önemli olduğunu vurgulanmaktadır. Eğitimci Ali Fuat BAŞGİL çevre ve arkadaşın önemini şöyle vurgulamaktadır; Bir gencin başına gelebilecek en büyük felaket, kötü bir arkadaşının olmasıdır.” Çünkü arkadaş ve çevre insanı gençleri farkında olmadan olumsuzluklara veya olumluluklara sürükler. Arkadaş Ağacın kurdu gibi insanı farkında olmadan kişilik aşınmasına sebep olur ve içten içe kemirir. Yine Ali Fuat BAŞGİL; Alışkanlıklarımızın ilk adımla başladığını belirterek, gençlerimizin alışkanlıkları arkadaşlarının teşvikiyle denemek amacıyla yapıp (sigara gibi) alıştıkları bilinmektedir.
İyi bir Eğitim geleceğe güvenle bakmamızın yolunu açacaktır. İyi bir eğitimde okul, aile ve çevre üçgeninde gençlerimizi bekleyen tehlikelerden uzak tutarak eğitimlerini tamamlamaktan geçer. Mutlu toplum için, Topluma faydalı, üretken bir nesil, yollarımıza diken seren değil dikenleri temizleyen, ailesine, vatanına, milletine faydalı, insanı insan yapan ahlaki değerlerle donatılmış nesillerin yetiştirilmesiyle olur. Sağlıklı nesil ve eğitim için gençlerin okulda öğrendiklerini evde ailemizin desteği ve iyi ortamlarda yetiştirilmesiyle olur. Bu da öğretmen, aile ve çevre koordinasyonun iyi sağlanmasıyla olur.
Mutlu toplumu oluşturacak mutlu nesillerin yetiştirilmesinde, okullarımız kadar kıymetli velilerimizin, özveriyle çalışan biz eğitimcilere desteklerini esirgemeden yardımcı olmalarıyla mümkündür. Velilerimizin destekleri biz eğitimcilerin gücümüze güç katacak ve motivasyonumuzu artırarak çocuklarımızın etkileşiminde olumlu katkılar sağlayarak mutlu yarınlara doğru beraber koşacağız.