Savaş YILMAZ

Tarih: 09.04.2024 13:38

Evlilikler Ve Aile Yapısı

Facebook Twitter Linked-in

Evlilikler Ve Aile Yapısı 

 

   Her yetişkinin hayatını bir başka insanla birleştirdiği ve bazen on yıllarca devam bir ilişki durumudur. Kimi zaman çok iyi geçer ve kimi zaman da bu birliktelik biter. Bazen iyi bir şekilde, bazen de kötü bir şekilde biter ama şu bir gerçektir ki iki insanın birbirine kol kanat gerip, yardımcı olması insan tabiatına uygundur. Ülkemizde de evlilik fazladır, neredeyse her gencin hayallerinde evlenmek vardır.

   Evliliklerde en önemli konu doğru insanı bulup, onunla hayatını devam edebilmektir. İki arkadaşın bile birkaç yıl sonra birbirlerine tahammül seviyesi bilebilirken, aynı evde yaşayan karşıt cins iki insanın birlikte yaşaması kolay değildir. Nişan ve sevgililik dönemlerinde olmayan davranışları, evlenince öğrenirsin ve bu da evliliği etkiler. Onca verilen sözler ve konuşmaların aslında gerçeği yansıtmadığını öğrenir insan.

   Ülkemizdeki gösteriş merakı ve özellikle kadın tarafının bitmek bilmeyen masrafları yüzünden evliliğin altına dinamit en başta koyuluyor. Özellikle erkek tarafının borcun altına girmesi ve ülkemizdeki ekonomik sorunların katmerlenerek artması ile beraber evliliklerin mahkemelerde son bulmasına sebep oluyor.  Madem bir kere evleniyorum her şey olsun mantığı ile gençler daha evlerine girmeden psikolojik bunalıma giriyorlar maalesef. Tabii ki sadece evlilik masrafları değil konu ve daha onlarca durum var.

   Aile müessesesi bu kadar önemliyken, aile ve evliliğin ne olduğunu anlamayan insanların yollarını birleştirmesi ise yanlışa yanlış katıyor. Özellikle Anadolu kültüründe gençleri baş göz edelim, nikahta keramet vardır sözleri ise yanlışa mahal vermektedir çünkü bu durum bir kumar gibidir. Atalım zarı, ya tutarsa anlayışı hem gençlerin hayatını etkiler ve hem de gençlerin ileriki zamanlarda karşıt cinslere karşı özgüvenini zedeler. Öncelikle aile kavramı ve evlilikle ilgili konularda devlet kurumlarının rol alması gerekmektedir. Evlenelim ne olursa olsun anlayışı, ya karakolda, ya mahkemede veya mezarlıkta bitiyor. Özellikle bizim gibi ülkelerde namus gösterişi kavramı bu kadar yaygınken. 

   Temelleri sağlam yuvalar kurulmalı ve bunun için gençlere eğitim verilmeli, gençlerin eşlerinden ne isteyeceği ve arzu ettikleri konularda daha açık sözlü olmaları gerektiği anlatılmalı. Gizli kapaklı olaylar ve söylenmemiş konular ileride daha büyük sorunlara sebebiyet verecektir çünkü. Ne olursa olsun evlilik güzeldir ama bu güzelliği farklı nedenlerden dolayı zorlaştırmamak lazım ve gençlerin önünü kapatmak yerine, onlara yardımcı olmak lazım.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —