İSLAM DA KARDEŞLİK.
İki türlü kardeşlik vardır.
Biri biyolojik diğeri ise din kardeşliği, hangisi daha üstün derseniz din kardeşliğidir nasıl mı, anlatalım.
BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM
Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.”
Buhârî, Mezâlim 3; Müslim, Birr 58. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 38, 60;Tirmizî, Hudûd 3, Birr 19; İbni Mâce, Mukaddime 17
Hucurat 10
Bütün mü’minler kardeştir; öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’a gönülden saygı besleyip O’na karşı gelmekten sakının ki O’nun rahmetine erişesiniz.
Biyolojik kardeşlik;
Sadece kan bağından ibaret olan, can bağından uzak bir durum Habil ile Kabil döneminden günümüze kadar biyolojik kardeşliği görüyoruz, din kardeşliği ile biyolojik kardeşlik birleştimi karşılarında kimse duramaz.
Dinimiz biyolojik kardeşliğe dahi çok önem veriyor.
Dememiz o ki;
Nasıl mı bakalım Bi İZNİLLAH.
Nisa 36
Allah’a kulluk edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babanıza iyilikte bulunun. Akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolda kalmışlara, elinizin altında bulunan köle, câriye, hizmetçi ve işçilere iyilik yapın. Çünkü Allah, kendini beğenen ve çokça övünüp duran kimseleri kesinlikle sevmez.
Nisa 135
Ey iman edenler! Kendinizin, ana-babanızın ve yakın akrabanızın aleyhinde bile olsa, Allah için doğru dürüst şâhidlik yaparak, adâleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun! Hakkında şâhidlik yaptığınız kimse zengin de olsa fakir de olsa böyle davranın.
Çünkü Allah, ikisine de sizden daha yakındır, hâllerini daha iyi bilir. Şu hâlde, sakın âdil davranmaktan yüz çevirip nefsin arzularına uymayın.
Eğer dilinizi eğip büker, gerçeği olduğu gibi söylemekten çekinir veya büsbütün ondan yüz çevirirseniz, başınıza geleceği siz düşünün! Zira Allah, yaptığınız her şeyden hakkıyla haberdârdır.
Hz. Âişe’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Akrabalık bağı Arş-ı âlâ’ya tutunarak şöyle demiştir: Beni koruyup gözeteni, Allah koruyup gözetsin. Benimle ilgisini kesenden Allah rahmetini kessin.” Buhârî, Edeb 13; Müslim, Birr 17
Din kardeşliği, akrabaya kardeşe değer veriyor, herşeyi üstün tutuyor.
Yani din kardeşliği tüm kardeşliklerden üstündür.
DUA
RABBİM BİZLERE HEM DİN HEM DE ÖZ KARDEŞ OLMAYI NASİB EYLESİN, HAK VE HAKİKAT DAİRESİNDE BİZLERE BİRLEŞMEYİ NASİB EYLESİN.
AMİN AMİN YA MÜİN CELLE CELALUHU.
Ahmet Sağlam