Cevdet ARSLAN

Tarih: 26.12.2022 16:14

KURUMSAL VERİMLİLİK           

Facebook Twitter Linked-in

       KURUMSAL VERİMLİLİK                                                                    

  (Az Adam Çok İş mi? Çok Adam Az iş mi?)

         Hep anlatılır Anadolu’da bir şehirde Devletin bir çiftliği vardır. Derler ki bura sahipsiz bir bekçi atayalım beklesin buraya sahip çıksın. Daha sonra bu bekçinin maaşını yapacak muhasebeci atayalım. Temizlik için hizmetli atayalım, bide bunlara Müdür atayalım vs vs kadro 20 kişiyi bulur.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra birçok kurum oluşturulmuş ve zamanın şartlarına göre personeller alınmış. Bazen siyasi vesayetle, bazen çok adamla çok iş yapılır zannıyla, bazen kurumsal iş bilmemezlikle normal çalışması gereken den çok fazla personel alınmış dolayısıyla da kurumsal zafiyetler başlamış ve kurum zarar ediyor feryatları yükselmiştir.

Bir kuruma çok personel olmakla çok iş yapılmaz. Bir kişinin yapacağı işi üç kişiye verirsen,  fazla personel işi savsaklamaya sorumluluktan kaçınmaya ve işi hep başka çalışanlara havale etmekle sonuçlanır. Gereğinden çok personeli olan yerlerde, boş duran kişiler dedikodu haset malayani işlerle uğraşırlar ve kurum kültürüne zarar verirler. Verimli bilimsel verilerle yönetilen kurumlarda az adamla çok ve verimli iş yaptırmanın yolları aranır. Verimli kurumsal yapı için; yapılan işin niteliğine göre kurumların personel sayıları hesaplanarak NORM kadroları belirlenmelidir. Bilgisayarın ve teknolojinin gelişmesi büro vs işlemleri kolaylaştırmaktadır. Eskide el yordamıyla hesapla yapılan işler teknolojinin gelişmesiyle daha kolay ve daha kısa zamanda yapılmaktadır. Dolayısıyla da kurumlarda teknolojik gelişmelere uygun personel sayılarını güncellemelidir. Milli Eğitim Bakanlığımızda 1999’da Norm kadro belirlenerek, bazı yerlerde öğretmen ihtiyacı varken bazı bölgelerde öğretmen fazlalığı olmasının önüne nispeten geçildi. Yine Milli Eğitim Bakanlığımızda önceleri 32 Genel Müdürlük bulunurken 2013 de yapılan düzenleme ile 23 Genel Müdürlüğe düşürüldü. Milli Eğitim Bakanlığında yapılan bu çalışma diğer kurumlardan da yapılmalıdır.

Bu gün devasa kurumlar eminim ki yeni düzenlemelerle personel sayılarını güncellemeleri verimliliklerini önemli ölçüde artıracaktır. Hem verimli çalışma üretim hem de çalışma barışı açısından bu güncellemeler mutlaka yapılmalıdır. Gelişen değişen yönetim sistemlerine ayak uyduramayan, kendini güncellemeyen kurumlar yapılar devletler, gelişemez ve rekabetçi Dünya’ya ayak uyduramaz.

Cevdet ARSLAN

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —